Savikuja.fi
Seuraa Instassa

Etätyön tulevaisuus

Etätyö yleistyy ja työnteon tulevaisuus muuttuu. Mitä vaikutuksia etätyöllä on työntekijöihin sekä yhteiskuntaan?

Minulla tulee tällä viikolla tasan vuosi täyteen, kun olen ollut kokonaan etänä töiden puolesta. Ennen tätä vuotta olin ollut jo osittain etänä useamman vuoden.

Olen haaveillut pystyväni tekemään täyspäiväisesti etätöitä siitä asti kun opettelin koodaamaan ja aloin rakentamaan uraani ohjelmista kehittäjänä. Nyt, kun minä ja lähes kaikki Kolleegani ovat olleet täysin etänä vuoden, on aika tarkastella miltä siirtyminen etätöihin on tuntunut ja miltä tulevaisuus näyttää etätöiden osalta.

Kokemukseni etätyöstä

Etätöissä on paljon hyviä sekä huonoja puolia. Työskenteleminen etänä vaatii itseohjautuvuutta, oma-aloitteisuutta sekä järjestelmällistä työotetta. Etätöitä tehdessä ei ole pomo tai esimies olan takana vahtimassa teenkö töitä vai en, joten myös uskollisuutta työtä kohtaan vaaditaan.

Rutiinien tärkeys etätöitä tehdessä kasvaa, kun kynnys herpaantua töiden tekemisestä on etänä usein suurempi. Itse koodaajana nautin paljon siitä, että pystyn työskentelemään rauhallisessa ympäristössä, sillä työni vaatii paljon keskittymistä. Toisaalta joinain päivinä kaipaa paljon sosiaalisia kanssakäymisiä työkavereiden kanssa.

Yksi suurimmista hyödyistä etätöissä on se, että aikaa ei kulu työmatkoihin. Tämä on monesta eri näkökulmasta hyvä asia.

Ensinnäkin, kun aamulla ei tarvitse matkustaa työpaikalle niin ei tarvitse herätä yhtä aikaisin tai voi tehdä jotain muuta ennen työpäivän aloittamista. Täytyy toki muistaa, että etätöiden tekeminen ei välttämättä ole aikasidonnaista, joten töitä ei välttämättä tarvitse aloittaa heti aamusta.

Itse tykkään kuitenkin pitää edelleen vahvasti kiinni 8- 16 rutiinista, jotta työn ja vapaa- ajan välinen ero säilyy. Herään työpäiviin aina seitsemältä ja lähden heti koiran kanssa lenkille.

Lenkillä haen päivän Kauppalehden ja kotiin palattuani syön Aneten kanssa yhdessä rauhassa aamupalaa ja juon kahvia sekä luen lehteä. Talvisin pöydällä valaisee kirkasvalolamppu. Jos en olisi etänä niin tämä sama aamurutiini toteutuisi kuuden ja seitsemän välissä, jotta ehtisin kahdeksaksi toimistolle. Etätöitä tehdessä säästyy myös huomattavasti aikaa, kun ei tarvitse käyttää aikaa paluumatkaan toimistolta takaisin kotiin.

Toinen merkittävä etu etätöissä on kustannusten väheneminen. Työmatkojen ajallisen hyödyn lisäksi säästyy myös paljon rahaa, kun ei tarvitse matkustaa edestakaisin toimistolle joka päivä.

Lisäksi etänä tulee myös suuremmalla todennäköisyydellä tehtyä itse ruokaa, jolloin myös ateria kustannuksissa on mahdollista säästää huomattava määrä rahaa.

Ajan ja rahan säästämisen lähes suorana seurauksena voi sanoa olevan parempi hyvinvointi, kun jää päivässä enemmän aikaa omille harrastuksille sekä vapaa-ajalle.

Etätyöpisteeni - ennen.

Etätyöpisteeni - ennen.

Etätyöpisteeni - jälkeen.

Etätyöpisteeni - jälkeen.

Etätyön vaikutukset suuremmassa mittakaavassa

Etätöiden tekemisellä on huomattavasti laajempiakin vaikutuksia, kuin ainoastaan työntekijän henkilökohtaiset muutokset työnteon osalta. Työmatkojen väheneminen laajemmassa mittakaavassa johtaa pienempiin päästölukemiin sekä ilmastonmuutoksen hidastumiseen.

Etätöiden tekeminen on työntekijöiden lisäksi myös kustannustehokkaampaa työnantajien osalta, kun työnantajien ei tarvitse investoida yhtä paljon esimerkiksi toimistotiloihin, sillä työntekijät pystyvät tekemään töitä etänä.

Etätöiden yleistyminen vaikuttaa myös merkittävästi siihen, millä paikkakunnilla ihmiset tulevat jatkossa asumaan. Etätöitä tekevien ei ole enää pakko asua kampungeissa, joissa työnantajien toimistot sijaitsevat. Maallemuutto yleistyy ja kaupungistuminen hidastuu.

Kaikki kategoriat

Kauneus ja hyvinvointiKosmetiikkaRetkeily ja vaellusRuokaLähituotantoKotimaisuusEläimetLiikunta ja urheiluTerveysUskontotiedeFolkloristiikkaKansallispuistoLuonnonsuojeluYrittäjyysTeknologiaKoti ja asuminenSijoittaminen