Savikuja.fi
Beauty Box

Miksi siirryin luonnonkosmetiikkaan?

Luonnonkosmetiikkaan siirtyminen muutti suhtautumistani ihonhoitoon ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Luonnollisuus ja ekologisuus ei tarkoita sitä, että tarvitsisi tinkiä tuotteiden tehoista. Luonnonkosmetiikan kenttä on tänä päivänä laaja ja monipuolinen ja tuotteita löytyy kaikille ihotyypeille erilaisiin tarpeisiin laajalla hintahaitarilla. Luonnonkosmetiikka on monesti ekologista ja eettistä, sekä parhaimmillaan lähituotettua.

Kaikki alkoi omasta ongelmaihosta

En muista tarkalleen milloin päätin siirtyä ihoni hoidossa täysin luonnonkosmetiikkaan, mutta sanoisin, että noin puolitoista vuotta sitten. Nykyään ihmettelen, että miksi siirtyminen kesti näin pitkään, olenhan aina pitänyt luonnollisista tuotteista ja arvostanut kokonaisvaltaista hyvinvointia, sekä ekologisia ja eettisiä valintoja. Tarkoitukseni ei ole kuitenkaan missään nimessä demonisoida tai mustamaalata synteettistä kosmetiikkaa. Kerron tässä artikkelissa vain omista kokemuksistani ja arvoistani. Haluan huomauttaa, että kerron tässä artikkelissa nimenomaan luonnonkosmetiikkaan siirtymisestä kasvojen ihon hoidossa, enkä ota kantaa meikkituotteisiin.

Olen kärsinyt ongelmaihosta lähes läpi koko elämäni. Yläasteikäisenä minulla puhkesi akne (ei onneksi kaikista pahimmanlaatuinen) ja kävin muutaman kerran erilaisissa erikoiskasvohoidoissa ja hoidin ihoani erilaisilla kalliilla hoitolatuotteilla. Näin jälkikäteen kauhistelen sitä, miten rajuilla tuotteilla hoidin ihoani lähes raivoisasti. Tuohon aikaan rasvaista ja akneihoa suositeltiin hoitamaan voimakkaasti pesevillä tuotteilla. Kukaan ei tuohon aikaan selittänyt minulle hormonien tai elintapojen ja ruokavalion vaikutuksesta ihon kuntoon.

Iän myötä akne helpotti mutta ihoni alkoi herkistyä monille tuotteille (en ole varma mille kaikille raaka-aineille) ja ihoni oli pahimmillaan tulehtunut, ärtynyt, kuiva ja epäpuhdas. Ihoni kunto vaihteli paljon ja laiminlöin sen hoitoa, kun tuntui, että heitän vain rahaa kaivoon. Halusin myös kokeilla rauhoittuisiko ihoni, jos vähentäisin sen hoitamista. Minulla ei myöskään köyhänä opiskelijana (olen muuten jälleen köyhä opiskelija) ollut varaa laadukkaisiin tuotteisiin, enkä monesti tiennyt lainkaan mitä ostaa. Haluan kuitenkin huomauttaa, että mitkä tahansa ainesosat voivat allergisoida ja ihon reagoiminen tiettyihin raaka-aineisiin on hyvin yksilöllistä.

Ihoni oikuttelevuuteen vaikuttivat tietenkin hormonit ja stressi, jotka olivat varmasti osittain seurausta tavoitteellisesta ja intensiivisestä urheilusta, dieeteistä ja unettomuudesta. Yhteen aikaan minulle ei tullut kuukautisia pitkään aikaan.

Weledan ihanan rauhoittava manteliöljy sopii myös silmämeikin poistoon

Weledan ihanan rauhoittava manteliöljy sopii myös silmämeikin poistoon

Muutama vuosi sitten aloin opiskella uudestaan ihonhoitoa ja yllätyin miten paljon uutta tietoa oli saatavilla. Aloin hoitaa ihoani hellävaraisemmin, mutta huolellisemmin. Huomasin kuitenkin, miten paljon ihoni oli herkistynyt erilaisille raaka-aineille ja aloin tutkia käyttämieni tuotteiden INCI-listoja tarkemmin. Minua alkoi häiritä turhien täyteaineiden ja synteettisten kemikaalien määrä - ovatko nämä kaikki todella tarpeellisia? Mistä minä oikeastaan maksan? En ole kosmetologi, estenomi tai minkäänlainen kemian ja raaka-aineiden asiantuntija, mutta yritän hankkia tietoa erilaisten raaka-aineiden vaikutuksista ihonhoidossa. Minusta on tyydyttävää käyttää tuotteita, joiden INCI-listan pystyn ymmärtämään ja innostavaa oppia uutta erilaisista luonnollisista raaka-aineista.

Kuten varmasti moni muukin luonnonkosmetiikkaan ja ihonhoitoon hurahtanut, aloin lukea Katja Kokon blogia ja Twist Be:n ihonhoidon ohjeita. Hylkäsin saippua - ja vaahtoputsarit ja vaihdoin ne puhdistusöljyyn ja -maitoon, sekä Konjac -sieneen. Kaksoispuhdistus sekä hoitovedet ja kasvoveden kerrostaminen olivat minulle ennestään tuttuja seurattuani korealaisia kosmetiikkatrendejä. Vaihdoin kasvovoiteeni kevyempään ja aloin ensimmäistä kertaa käyttää kasvoöljyjä.

BYBI:in Strawberry Booster tuoksuu ihanasti mansikalta ja on tehty mehuteollisuuden ylijäämäraaka-aineista

BYBI:in Strawberry Booster tuoksuu ihanasti mansikalta ja on tehty mehuteollisuuden ylijäämäraaka-aineista

Arvovalinnat

Oman ihonhoitoni lisäksi aloin kiinnittää entistä enemmän huomiota käyttämieni tuotteiden eettisyyteen ja ekologisuuteen. Järkytyin siitä, että moni eläinkokeista irtisanoutunut yritys olikin vain ulkoistanut eläimillä testauksen tai tekivät muuten yhteistyötä eläinkokeita tekevän yrityksen kanssa. Lisäksi moni eläinkokeista muuten irtisanoutunut yritys myy tuotteitaan Kiinaan, jossa laki vaatii lähes kaikkien kosmetiikkatuotteiden testauksen eläimillä.

Eläinten oikeuksien lisäksi eettisinä kysymyksinä olivat ympäristökuormitus ja ihmisoikeudet. Halusin myös tukea mieluummin pienempiä ja itsenäisiä yrityksiä, kuin valtavia kapitalistisia kosmetiikkajättejä.

Cattierin puhdistusmaito on kohtuuhintainen, hajusteeton ja hellävarainen

Cattierin puhdistusmaito on kohtuuhintainen, hajusteeton ja hellävarainen

Luonnonkosmetiikka ei ole itsessään ratkaisu näihin ongelmiin, koska tämän kategorian alle mahtuu monenlaisia yrityksiä. Luonnonkosmetiikalle on myös erilaisia määritelmiä, vaatimuksia ja sertifikaatteja, jotka vaihtelevat maittain ja hämmentävät kuluttajaa. Pelkän "luonnonkosmetiikka nimikkeen" sijasta suosittele kiinnittämään huomiota tuotteiden ainesosaluetteloihin.

Tässä vielä selkeämpi listaus siitä, miksi suosittelen kokeilemaan luonnonkosmetiikkaa.

Selkeät raaka-aineluettelot

Luonnonkosmetiikan kategorian alle mahtuu todella erilaisia tuotteita hyvin erilaisilla ainesosaluetteloilla ja niitä kannattaa opetella ymmärtämään. Kuluttajalla on siis paljon vastuuta sopivien tuotteiden löytämisessä. Erityisesti herkän ongelmaihon kanssa kamppailevat kaipaavat usein lyhyitä ja selkeitä annososaluetteloita, joita löytyy luonnonkosmetiikan valmistajilta runsaasti ja monet tuotteet saattavat sisältää vain muutamia tai jopa vain yhden ainesosan. Suosittelen opettelemaan tunnistamaan mitkä ainesosat ovat kokonaisia kasviöjyjä - ja mitkä esteriöljyjä.

Ekologisuus ja eettisyys

Ekologisuus ja eettisyys ovat niin laajoja ja monitukintaisia käsitteitä, että niistä saisi varmasti kirjoitettua omat artikkelinsa. Jokainen kuluttaja voi itse miettiä millaisia arvoja haluaa tukea. Luonnonkosmetiikassa valmistajat kiinnittävät kuitenkin usein huomiota tuotteiden tuotantoprosesseihin, ympäristön kuormitukseen, hiilijalanjälkeen, sekä eläinten ja ihmisten hyvinvointiin.

Näiden seikkojen lisäksi moni luonnonkosmetiikan valmistaja välttää turhaa pakkausmateriaalia ja kiinnittää huomiota pakkausten kierrätysasteeseen.

Lähituotanto ja pienet yritykset

Lähituotanto liittyy vahvasti ekologisuuteen, mutta halusin painottaa sitä tässä kirjoituksessa vielä oman otsikon alla. Viime vuosina erinomaisia kotimaisia luonnonkosmetiikkamerkkejä on ilmestynyt markkinoille kuin sieniä sateella. Lisäksi lähimaissamme, kuten Virossa ja Latviassa valmistetaan todella laadukasta luonnonkosmetiikkaa.

Luonnonkosmetiikkayritykset ovat monesti pieniä ja itsenäisiä yrityksiä, joita suosin mielelläni. Yrityksen kasvussa, menestymisessä ja voitontavoittelussa ei ole tietenkään mitään pahaa, mutta monet kansainväliset kapitalistiset kosmetiikkajätit eivät ole niitä eettisimpiä.

Virolaisen Joik- merkin puhdistusöljy poistaa lian tehokkaasti ja tuoksuu melko voimakkaasti sitruunaruoholta

Virolaisen Joik- merkin puhdistusöljy poistaa lian tehokkaasti ja tuoksuu melko voimakkaasti sitruunaruoholta

Tämän hetken mietteitä

Kamppailen ihoni kanssa edelleen, enkä ole vieläkään löytänyt itselleni täydellistä tuotearsenaalia. Olen kuitenkin huomannut selvää parannusta ihoni kunnossa. Haluan kuitenkin huomauttaa, että erityisesti herkkäihoisten kannattaa olla varovaisia myös luonnonkosmetiikan kanssa, koska ne sisältävät monesti voimakkaita eteerisiä öljyjä ja kasviperäiset raaka-aineet voivat allergisoida siinä missä synteettisetkin. Rauhassa ja varovaisesti kokeilemalla sopivat tuotteet kuitenkin löytyvät. Herkkäihoisille ja voimakkaita tuoksuja karttaville voin ainakin suositella ranskalaista Cattieria ja kotimaisia merkkejä Laponie of Scandinaviaa sekä Atopikia. Luonnonkosmetiikkaan siirtymisessä kannattaa käyttää malttia, koska iholla voi kestää tottua täysin luonnollisiin ainesosiin.

Viime aikoina olen alkanut entistä enemmän kiinnittää huomiota tuotteiden valmistusmaahan. Olin aluksi onnesta soikeana kun Suomeen rantautui viimein korealainen luonnonkosmetiikkamerkki Whamisa ja myöhemmin myös Urang. Aloin kuitenkin miettiä, että enkö mieluummin tukisi Suomessa tai ainakin lähimaissamme tuotettua luonnonkosmetiikkaa. Tällä hetkellä tavoitteenani olisi vaihtaa ainakin perusihonhoitotuotteeni täysin kotimaisiksi, jos sopivat tuotteet löytyvät. Olen kiinnostunut kokeilemaan Flow Cosmeticsin Balm to Milk puhdistusvoidetta ja Laponie of Scandinavian puhdistusmaitoa, Atopikin Balance kasvovoidetta ja Atopikin Sensitive silmänympärysvoidetta sekä Laponie of Scandinavian tai Murumurun kasvoöljyä. Ajattelin myös ottaa syksymmällä uudelleen käyttöön Atopikin Sensitive kasvoveden.

Kaikki kategoriat

Kauneus ja hyvinvointiKosmetiikkaRetkeily ja vaellusRuokaLähituotantoKotimaisuusEläimetLiikunta ja urheiluTerveysUskontotiedeFolkloristiikkaKansallispuistoLuonnonsuojeluYrittäjyysTeknologiaKoti ja asuminenSijoittaminen