Retkeilyä Nuuksiossa
Nuuksiossa on useita helppokulkuisia rengasreittejä ja merkittyjä polkuja, mutta myös paljon vähemmän-kuljettuja ja rauhallisia sekä merkitsemättömiä reittejä.
Olemme viime aikoina käyneet aktiivisesti päiväretkillä Nuuksion kansallispuistossa vaimoni Aneten ja koiramme Iskun kanssa. Olemme harrastaneet Aneten kanssa retkeilyä ja vaeltamista noin viisi vuotta ja käymme vuosittain Lapissa ja Pohjois-Suomessa vaelluksilla. Vaikka asumme Espoossa, niin olemme jostain syystä jättäneet Etelä-Suomen sekä erityisesti Nuuksion kansallispuiston vähemmälle huomiolle vaellusharrastuksen kohdalla. Olemme aikaisemmin tehneet vain lyhyitä retkiä Nuuksion yleisillä reiteillä. Tähän on kuitenkin tullut viime aikoina huomattava muutos.
Jokavuotiset Lapin reissumme sijoittuvat ajankohdaltaan usein kesäkuukausille. Vaellusreissut kestävät yleensä noin viikon ja niitä suunnitellaan yleensä läpi vuoden. Tajusimme kuitenkin hiljattain, että retkeilyharrastusta olisi kiva pitää yllä muutenkin kuin pelkillä pitkillä Lapin reissuilla ja tästä syystä ostinkin uuden Nuuksion kansallispuiston ulkoilukartan, jota aloin tutkia mahdollisten päiväretkien tekoa varten.
Nuuksiossa on noin kymmenkunta todella yleistä ja suosittua reittiä, jotka moni tuntee ja joissa moni Nuuksiossa joskus vieraillut voi sanoa käyneensä. Näillä reiteillä on usein paljon muita ihmisiä säästä, kellonajasta sekä vuodenajasta riippumatta. Nämä reitit ovat suurin osa melko helppokulkuisia ja ne tarjoavat miellyttävän luontokokemuksen niille, joilla on vähemmän retkeilykokemusta. Nämä reitit eivät kuitenkaan anna aivan sitä elämystä, mitä itse kaipaan luontokokemuksista ja päiväretkistä. Itse kaipaan usein rauhaa ja hieman jännitystä ja seikkailua, jota vähemmän kuljetut reitit varovasti tarjoavat. Olen ollut positiivisesti yllättynyt, kuinka paljon Nuuksiosta on lopulta löytynyt vähemmän kuljettuja reittejä ja polkuja, joissa saa usein retkeillä rauhassa.
Retkellä Urja-järven lähellä
Viimeisin päiväretkemme sijoittui Urja-järven lähimaastoon. Olin itse aikaisemmin käynyt tutustumassa Urja-järven eteläisen puolen alueeseen päiväretkellä Iskun kanssa. Olin tuolloin pistänyt merkille, että Kolmperän eteläpäässä oli muutaman auton mahduttava parkkialue, jota ei ole merkitty Nuuksion ulkoilukarttaan. Nyt kun jälleen pohdimme tarkempaa reittiä päiväretkellemme Nuuksioon niin tuo parkkialue toimi täydellisenä lähtöpisteessä reitillemme, joka kulkisi Kolmperän, Urja-järven ja Ruuhjärven kautta. Reitti oli merkitty Nuuksion ulkoilukarttaan haalealla katkoviivalla, mikä tarkoittaa sitä, että maastossa on mahdollisesti jalan kuljettava polku jota ei ole merkitty maastoon. Nämä katkoviivalla merkityt polut ovat juuri niitä mitä pyrin Nuuksion ulkoilukartasta aina etsimään, sillä niillä on huomattavasti vähemmän muita ihmisiä. Lisäksi mitä kauempana nämä polut sijaitsevat sallituista parkkialueista, sitä parempi.
Lähdimme Urja-järven retkelle liikkeelle Kolmperän eteläpäässä olevalta epäviralliselta parkkialueela
Urja-järven eteläpäässä on leiri- ja nuotioalue
Urja-järven leirialueella on polttopuita, sekä ulkohuussi
Urja-järven länsipuolen ranta oli vaikeakulkuista jyrkkäseinäisten kallioiden takia
Kuljimme rauhalliseen tahtiin Urja-järven länsi reunaa pitkin kohti pohjoisessa olevaa Ruuhjärveä. Urja-järven länsireuna oli todella vaikeakulkuista ja raskasta kulkea jyrkkien nousujen ja laskujen takia. Jyrkkäseinäiset kalliot rannan reunalla tarjosivat kuitenkin mukavan hien lisäksi nättejä valokuvia. Olimme ottaneet päiväretkelle mukaan Trangian sekä valmisruokapussit, jotka suunnittelimme valmistavamme Ruuhjärven rannalla. Matkamme Kolmperältä - johon jätimme automme - Ruuhjärvelle kesti parisen tuntia. Anette alkoi rantakalliolla valmistelemaan retkilounasta, kun itse viritin teleskooppi virvelin ampumakuntoon ja testailin varovasti veden tarjontaa. Muutama ahven sieltä nousi. Nautimme aterian jälkeen vielä kattilassa kiehautetut nokipannukahvit järven rannalla, kunnes päätimme lähteä hieman lännestä kiertäen takaisin kohti autoa. Paluumatkalla tutkimme vielä Orajärven ja Karjakaivon alueita.
Anette valmisti meille valmisruoka-ateriat Ruuhjärven rannalla
Trangiassa keittyi myös lemppariksi muodostunutta nokipannukahvia
Ruuhjärvestä löytyi myös hieman ahventa
Tämän päiväretken reitti oli todella ihastuttava ja miellyttävä Urja-järven raskaista nousuista ja laskuista huolimatta, jotka antoivat retkelle pienen jalkatreenin. Vaikka reitti kulkikin suhteellisen lähellä Kattilajärven ulkoilualuetta, sekä Haltian leirikeskusta, oli vastaan tulleet ihmiset laskettavissa yhden käden sormilla. Reitin polun ajoittainen haarautuminen epämääräisiin suuntiin aiheutti välillä hämmennystä, minkä takia on jälleen erittäin suotavaa lähteä liikkeelle kartan ja kompassin kanssa.
Urja-järven alueen luonto on monimuotoista metsikköä, jossa on paljon järviä ja lampia
Ruuhjärven kalliolta näkee pitkälle järven toiselle puolelle
Orajärven rannalla on paljon helppokulkuisia kalliota, jotka soveltuvat esimerkiksi uimiseen