Savikuja.fi
Nuuksio opas

Salaperäinen Sorlammen luontopolku

Sorlammen luontopolku osoittautui ihastuttavaksi ja salaperäiseksi kierrokseksi, jolle aiomme ehdottomasti palata. Melko lyhyelle reitille (n. 5,5 km) mahtuu paljon mielenkiintoista nähtävää: mystistä ja monimuotoista aarniometsää, upeita kallioita sekä pieniä soita. Näiden lisäksi luontopolulla voi hämmästellä geologisia kohteita hiidenkirnuja ja Hiidenpesän luolaa. Reitillä on myös keittokatos. Sorlammen reitillä on mahdollista kiertää myös lyhyempi (2km) Laihalammen kierros.

Sorlammen ja Laihalammen kierrokset

Sorlammen ja Laihalammen kierrokset

Sorlammen kierroksen karttakuva

Sorlammen kierroksen karttakuva

Miika oli ostanut viikonloppuna uudistetun Nuuksio - Luukki ulkoilukartan ja tutkaillut siitä meille uusia ja tuntemattomia luontopolkuja. Hän oli löytänyt ja käynyt testaamassa pari uutta reittiä sillä välin, kun olin ollut sukuloimassa Pohjanmaalla. Reissusta palattuani lähdimme koko perhe (minä, Miika, Isku-koira) heti seuraavana päivänä Nuuksioon meille ennestään tuntemattomalle Sorlammen luontopolulle.

Retkipäivämme oli pilvinen ja kostea. Aiemmin päivällä oli satanut jonkin verran, joten reitti oli paikoitellen liukas ja mutainen. Meillä molemmilla oli vaelluskengät jalassa - lenkkarit olisivat varmasti kastuneet ja lipsuneet.

Reitille on laitettu pitkospuita kosteikkojen ja soiden ylitystä varten

Reitille on laitettu pitkospuita kosteikkojen ja soiden ylitystä varten

Isku tykästyi reittiin välittömästi ja se touhotti edellämme häntä innosta kippuralla. Emme ottaneet sille vettä mukaan, koska se pystyi juomaan reitillä olevista vesistöistä. Kostea ja harmaa sää olivat hämänneet arviointikykyäni ja olin selvästi ylipukeutunut. Olimme Miikan kanssa hiestä märkiä ja nihkeän kostea ilma oli houkutellut hyttyset liikkeelle. Onneksi emme juurikaan hätkähdä verenimijöitä ja anna niiden pilata hyvää mieltä.

Reitillä on keittokatos

Reitillä on keittokatos

Sorlammen aarniometsää. Valitettavasti kännykkäni kamera on huono, joten kuvat ovat heikkolaatuisia.

Sorlammen aarniometsää. Valitettavasti kännykkäni kamera on huono, joten kuvat ovat heikkolaatuisia.

Reitillä ei tarvitse karttaa, koska se on merkitty selvästi keltaisilla maalimerkeillä ja opastuskylteillä. Polku on paikoitellen melko juurakkoinen ja pieniä nousuja on jonkin verran. Pidimme maastosta todella paljon ja minusta on ihanaa, kun polku ei ole liian “muokattu”. Nousujen pienet ponnistukset palkitaan seesteisellä järvinäkymällä.

Sorlammen järvimaisemaa

Sorlammen järvimaisemaa

Rakastan erityisesti mystisiä aarniometsiä, joiden monimuotoisuus ja lahopuut tarjoavat suotuisan elinympäristön monille eläimille ja kasveille. Metsässä kuuluu olla eri-ikäisiä puita ja kasveja ja myös kuollutta puuta, jotta ympäristön biodiversiteetti säilyisi hyvänä. Aarniometsässä tuoksui ihanasti lahopuu. Tuoksut olivat erityisen voimakkaat juuri sateen jälkeen. Metsässä oli siellä täällä myrskyn kaatamia puita, jylhiä kallioita ja sammalta vihreän eri sävyissä.

Upea kaatunut puu

Upea kaatunut puu

Kävimme kurkistamassa reitin kiinnostavinta nähtävyyttä Hiidenpesän luolaa, jossa kansantarinoiden mukaan asustaisi - ylläriylläri - itse Hiisi. Luola sijaitsee luontopolun varrella kallioselänteen itäjyrkänteessä. Kohteelle on opastus. Hiidenpesän suuaukko on melko pieni, mutta pienehköön luolaan mahtuu kyllä sisään. Luola on sisäpuolelta parisen metriä korkea ja pituutta sillä on viitisen metriä.

Salaperäinen Hiidenpesän luola

Salaperäinen Hiidenpesän luola

Isku oli kiinnostunut luolasta, mutta ei ihme kyllä uskaltautunut sen sisään. Ehkäpä se vaistosi, että jokin olento asuttaa jo luolaa (heh). Tervehdimme Hiisiä varmuuden vuoksi ja heitimme luolaan pari koirannamia lahjaksi.

Emme valitettavasti tällä kertaa käyneet ihmettelemässä Sorlammen kuutta hiidenkirnua (seitsemäs kasvillisuuden peitossa). Hiidenkirnut sijaitsevat noin 200m Sorlammen pohjoispuoleisella Hyppykallion-Hynkebergetin kallioalueella.

Kaunista kosteikkoa

Kaunista kosteikkoa

Koin jonkinlaisen pyhän kokemuksen myös reitin loppupuolella, kun polun varrella tönötti kaksi sammaloitunutta hautakiven näköistä kiveä. Miika paahtoi Iskun kanssa edellä, mutta halusin itse ehdottomasti osoittaa kunnioitusta näille erikoisille kiville.

Mystiset kivet, joille oli pakko osoittaa kunnioitusta

Mystiset kivet, joille oli pakko osoittaa kunnioitusta

Suosittelen Sorlammen luontopolkua kaikille kohtuukuntoisille ja geologiasta tai luonnonuskonnoista kiinnostuneille luontoihmisille. Reitille kannattaa varata kunnon kengät (ainakin jos on satanut) ja hieman nestettä. Reittiä on kuvattu melko haastavaksi polkujen juurakkoisuuden ja kallioisuuden vuoksi, mutta uskoisin itse, että heikompikuntoisetkin nauttivat reitistä. Luonnossa ei tarvitse suorittaa, vaan voi edetä rauhassa omaan tahtiin eläytyen ja ihmetellen.

Sorlammen luontoreitti on mukavan vaihteleva ja nähtävää on paljon

Sorlammen luontoreitti on mukavan vaihteleva ja nähtävää on paljon

Sorlammen luontopolku tarjosi todella paljon ollakseen niinkin lyhyt reitti. Luontoelämykset eivät aina vaadi suuria ponnistuksia ja suunnitteluja. Seuraavalla kerralla haluan ehdottomasti nähdä ne hiidenkirnut!

Reitillä on riittävästi vesistöjä ja juomapaikkoja koiralle

Reitillä on riittävästi vesistöjä ja juomapaikkoja koiralle

Kosteikkoa

Kosteikkoa

"Joko jatketaan?"

"Joko jatketaan?"

Kaikki kategoriat

Kauneus ja hyvinvointiKosmetiikkaRetkeily ja vaellusRuokaLähituotantoKotimaisuusEläimetLiikunta ja urheiluTerveysUskontotiedeFolkloristiikkaKansallispuistoLuonnonsuojeluYrittäjyysTeknologiaKoti ja asuminenSijoittaminen