Savikuja.fi
Nuuksion opas

Vääräjärven kierros Nuuksiossa

Vääräjärvi sijaitsee melko keskellä Nuuksion kansallispuistoa, lähellä Velskolan toimintakeskusta sekä Kattilajärven ulkoilualuetta. Vääräjärven ympäri kulkee kaunis vähän kuljettu polku, joka tarjoaa retkeilijälle upeita luontoelämyksiä.

Ostin hiljattain Nuuksion ulkoilukartan, jota aloin tutkailemaan rauhassa vielä kesälomalla ollessani. Vaikka asunkin lähellä Nuuksion kansallispuistoa ja olen oikeastaan aina asunut niin en silti jostain kumman syystä ole kansallispuistoon tarkemmin ikinä tutustunut. Käymme kyllä perheen kanssa muutamalla varmalla ja hiljaisella järvellä kansallispuistossa uimassa, mutta viime vuosina nuo paikat ovat alkaneet hieman ruuhkautua tarkoittaen, että joskus näillä uimapaikoilla saattaa olla muitakin ihmisiä. Tämän takia olen alkanut hiljattain miettimään, että uusia paikkoja pitäisi alkaa tutkimaan Nuuksiosta.

Karttaa ja internetiä selailemalla löytyy Nuuksiosta paljon helpohkoja ja melko tunnettuja rengasreittejä sekä polkuja. Itse kuitenkin olen enemmän kiinnostunut löytämään hieman hiljaisempia ja vähemmän kuljettuja reittejä, minkä takia Vääräjärven alue kartalla herätti kiinnostukseni. Sen lähellä ei ole juurikaan parkkialueita ja näin ollen sinne pääsy vaati hieman enemmän ponnisteluja, kuin yleisemmät reitit ja maastot. Kartasta pystyi kuitenkin näkemään, että alueelle on merkitty jonkinlaista polkua, eli maastossa pystyisi todennäköisesti liikkumaan. Ajomatkaa Savikujalta ei ollut kuin reilu 20 kilometriä kun katsoin, että lähin mahdollinen pysäköintipaikka autolle olisi joko Vääräjärven pohjoispuolella sijaitseva Velskolan toimintakeskus tai eteläpuolella oleva Kattilajärven uimaranta. Päätimme perheen kanssa lähteä tutkimaan Vääräjärven maastoa jättämällä auton Velskolan toimintakeskukselle, josta olisi kävelymatkaa yksityistietä pitkin Vääräjärven polulle noin pari kilometriä.

Vääräjärvi sijaitsee keskellä Nuuksion kansallispuistoa ja sen ympäri kulkee helppokulkuinen polku

Vääräjärvi sijaitsee keskellä Nuuksion kansallispuistoa ja sen ympäri kulkee helppokulkuinen polku

Noin viiden kilometrin reitti kulkee kolmen järven keskellä

Lähdimme kiertämään Vääräjärveä sen pohjoispuolelta alkavaa polkua pitkin, joka kulkee järven läntisellä puolella. Polku on melko helppokulkuista ja tasaista. Polku kulkee sekametsän keskellä kohti Urja-järveä ja sen itäistä rantaa. Urjan rannalla on paljon kivoja pieniä kallioita, joista pääsee helposti uimaan sekä uittamaan koiraa. Isku koiramme testasi kaikki mahdolliset uimapaikat. Urjansaaren kohdalta lähdimme itään vievää polkua pitkin kohti Kattilajärven länsirantaa. Tämä etappi sisältää pieniä nousuja ja laskuja, mutta ei kovin suuria.

Vääräjärven ympäri kulkeva polku on suurimmaksi osaksi helppokulkuista

Vääräjärven ympäri kulkeva polku on suurimmaksi osaksi helppokulkuista

Urja-järven rannalla on paljon kivoja kallioita, joista pääsee helposti uimaan sekä uittamaan koiraa

Urja-järven rannalla on paljon kivoja kallioita, joista pääsee helposti uimaan sekä uittamaan koiraa

Kattilajärven länsi- ja pohjoisosaa pitkin reitti kulkee rannalla noin reilu kilometrin verran, kunnes tullaan Vääräjärven eteläiseen päähän, jossa sijaitsee hulppeat kalliot järvenrannan molemmin puolin. Jatkoimme reittiä Vääräjärven itäistä puolta pitkin takaisin kohti pohjoista, nousemalla ylös Vääräjärven kalliolle, josta on hienot näkymät järven yli. Kalliolta saimme räpsittyä muutamat hienot kuvat, kunnes jatkoimme matkaa kohti Vääräjärven nuotiopaikkaa, jossa on lato polttopuita varten, sekä ulkohuussi. Myös tulentekopaikka tietenkin löytyy järven rannalta. Emme tohtineet sen tarkemmin tutustua tulentekopaikkaan, sillä siellä sattui olemaan sillä hetkellä pieni ryhmä muita ihmisiä. Jatkoimme matkaa tulentekopaikalta eteenpäin kohti pohjoista ja löysimme vastarannalta erittäin miellyttävän uimapaikan, jossa kävimme nyt jo noin päältä viiden kilometrin patikoinnin jälkeen uimassa.

Reitin varrella on paljon isoja ja komeita muurahaiskekoja

Reitin varrella on paljon isoja ja komeita muurahaiskekoja

Vääräjärven nuotiopaikalla on myös polttopuita ja ulkohuussi

Vääräjärven nuotiopaikalla on myös polttopuita ja ulkohuussi

Mukava päiväretki Nuuksiossa

Vääräjärvi tarjosi meille oikein miellyttävän rengasreitin, jota ei ole juurikaan mainittu missään blogeissa tai oppaissa. Tästä syystä vastaantulijoita ei näkynyt muualla kuin karttaan merkityllä tulentekopaikalla. Reitille pääsy vaatii hieman enemmän ponnisteluja, sillä lähin parkkipaikka on Velskolan toimintakeskuksella, josta on järvelle ja polulle noin kahden kilometrin kävelymatka. On kiva tietää, että näkemällä hieman vaivaa kartan tutkimiseen sekä ajamalla muutaman kilometrin syvemmälle kansallispuistoon, voi Nuuksiosta löytää hiljaisia ja rauhallisia reittejä päivä- ja iltaretkiä varten.

Vääräjärven kalliolta aukeaa kaunis näköala järven yli

Vääräjärven kalliolta aukeaa kaunis näköala järven yli

Vääräjärven eteläpäässä on komeita kallioita rannan molemmin puolin

Vääräjärven eteläpäässä on komeita kallioita rannan molemmin puolin

Kaikki kategoriat

Kauneus ja hyvinvointiKosmetiikkaRetkeily ja vaellusRuokaLähituotantoKotimaisuusEläimetLiikunta ja urheiluTerveysUskontotiedeFolkloristiikkaKansallispuistoLuonnonsuojeluYrittäjyysTeknologiaKoti ja asuminenSijoittaminen