Savikuja.fi
Seuraa Instassa

Yhteinen yritys ja blogi

Päätimme vaimoni Aneten kanssa perustaa Korona-kriisin aikana yhteisen yrityksen ja blogin. Yrityksen ja blogimme teemoja, sekä aiheita tulevat olemaan oman elämämme mielenkiinnonkohteet ja asiat, joita todella arvostamme.

Savikuja. Sen nimisen yrityksen ja blogin päätimme Korona-kriisin aikana perustaa vaimoni kanssa. Olen itse pitkään haaveillut omasta yrityksestä - ja vaimo myös. Sopivaa hetkeä ei ole oikein tullut vastaan, mutta nyt päätimme vaimoni Aneten kanssa ottaa härkää sarvista kiinni ja ryhtyä pohtimaan elämämme ja kiinnostuksenkohteidemme ympärille yhteistä säveltä yrityksen ja blogin muodossa.

Loimme meille yhteisen Trello seinän ja ensimmäinen yhteinen tehtävämme oli keksiä yritykselle ja blogille nimi. Tuota tehtävää aloimme yhdessä työstämään ajo-matkallamme läheiselle järvelle Espoossa, jossa käymme näin kesäisin aina uimassa. (Jätän tuon salaisen järven nyt nimeämättä, sillä järvellä on harvoin muita ihmisiä ja voimme usein uida siellä rauhassa ilkosillamme ja pitää koiraamme Iskua valvotusti vapaana.) Kymmenisen minuuttia erilaisia nimiehdotuksia huudellessamme ilmoille lennähti osoitteemme, jossa tätä tekstiä kirjoittaessa vielä asumme: Savikuja. Nimi vaikutti helpolta muistaa, sisältää meille yhteistä tunnearvoa eikä rajaa toimintaamme ja teemoja suuntaan eikä toiseen. Näin Savikuja sai siis alkunsa.

Millaisilla taustoilla lähdemme perustamaan yritystä ja blogia?

Idea yrityksen ja blogin perustamiseen lähti liikkeelle molempien, itseni ja vaimoni yrittäjä-henkisyydestä ja halusta tehdä asioita oman tahdon mukaan.

Vaimollani Anetella on kokemusta yrittäjyydestä hänen urheiluhieroja-taustansa kautta. Hänellä on lisäksi erittäin rikas sanavarasto, paljon mielikuvitusta ja pätevä akateeminen osaaminen. Minulla on puolestaan liiketalouden koulutus, sekä tekniset taidot toteuttaa kattava ja toimiva internet-yritys. Olen toiminut ohjelmistokehittäjänä tähän päivään mennessä nyt noin viisi vuotta.

Yrityksemme ja blogimme rakentamisen työnjako tuleekin siis olemaan melko selkeä: minä hoidan lähes kaiken teknisen puolen ja Anette tuottaa sisältöä sekä ilmettä Savikujalle. Meistä kumpikin pitää kirjoittamisesta sekä asioiden dokumentoinnista, joten niillä alueilla vaikutamme varmasti molemmat.

Hankkeeseen ryhtyessä toimin itse täyspäiväisenä ohjelmistokehittäjä-konsulttina ja Anette opiskelee Helsingin Yliopistossa kulttuurien tutkimusta pääaineenaan uskontotiede, sekä tekee osa-aikaisena vuoroja läheisessä museossa. Yrityksemme ja blogimme perustaminen ja rakentaminen ei siis ole aivan elämämme ykkösprioriteettina, mutta antaa senkin edestä mukavaa ja mielenkiintoista työstettävää muiden velvollisuuksien ohella.

Olemme iän puolesta vielä alle kolmenkymmenen, joten ajan luulisi olevan myös hyvin puolellamme, vaikka tulevaisuutta ei ikinä voikaan ennustaa. Tavoitteenamme onkin luoda ja rakentaa itsellemme oma tulevaisuutemme työsarka, jotta pystyisimme itse mahdollisimman paljon vaikuttamaan tulevaisuutemme elämäntapaan ja työntekoon.

Kuinka lähdemme liikkeelle yrityksen ja blogin perustamisessa?

Ensimmäinen uusi ja tärkeä asia josta lähdemme liikkeelle on yhteisen sävelen löytäminen ja työskentely yhdessä. Emme halua luoda hankkeella liikaa painetta tai ylimääräistä stressiä yhteiseen elämäämme vaan päinvastoin. Yrityksemme ja blogimme tulisi tuoda meille intoa ja hyvää stressiä sopivissa määrin.

Toinen tärkeä asia, jonka heti aluksi halusin ottaa käyttöön oli jonkinlainen, ohjelmistoprojekteista tuttu, “Kanban” projektinhallintajärjestelmä. Tässä päädyin Trelloon sen yksinkertaisuuden vuoksi. Trello auttaa kirjaamaan tehtäviä ja seuraamaan työn ja hankkeen kulkua. Trellon avulla emme siis suin päin ryhdy tekemään asioita satunnaisesti vaan työnteko on hallittua.

Kolmas asia jota pyrimme noudattamaan alusta asti on hieman teknisempi, nimittäin dokumentointi, organisointi ja varmuuskopiointi. Tässä apunamme tulee olemaan lähtökohtaisesti Googlen yrityspalvelut lähinnä GSuiten tarjoamana. Lisäksi oma teran ulkoinen kovalevy on varalla, johon kaikki muistiot ja dokumentit tallennetaan pahan päivän varalle.

Tulemme aluksi keskittymään lähtökohtaisesti blogin perustamiseen sekä sen tekniseen toteutukseen. Mikäli toimintamme ottaa tuulta siipiensä alle seuraavien parin vuoden aikana, saatamme tuolloin sitten miettiä itse yrityspuolta jo vakavammin. Alkutaipaleemme tulee kuitenkin olemaan vain pienimuotoista internet-yrityksen ja brändin luomista ilman suurempia riskejä. Tämän kaiken teemme kuitenkin niin, että tulevaisuudessa työskentelemme sen kanssa sitoutuneemmin ja vakavammin, minkä takia hyvät perustat kuuluu rakentaa jo varhaisessa vaiheessa.

Yrityksen ja blogin teemoja sekä aiheita

Oma yrityksemme ja blogimme lähtee aiheiden ja teemojen osalta melko haravoiden liikkeelle. Tulemme keskittymään sellaisiin aiheisiin ja teemoihin jotka ovat keskeisessä osassa omaa elämäämme ja jotka meitä kiinnostavat. Näitä teemoja ovat muun muassa ekologisuus, luonto ja ympäristö, vaellus ja retkeily, sekä liikunta ja kokonaisvaltainen hyvinvointi. Ajan ja tehdyn työn myötä aihepiirimme alkavat todennäköisesti rajautua johonkin tiettyyn suuntaan. Päätimme kuitenkin näin globaalissa maailmassa keskittyä kotimaan markkinoihin.

Lyhyen ja pidemmän ajan tavoitteita yrityksen ja blogin suhteen

Yritystä ja blogia perustaessa on hyvä olla jonkinlainen visio tulevasta antamaan suuntaa lyhyen- ja pidemmän aikavälin tavoitteina. Meidän kohdalla, kun kyseessä tulee aluksi olemaan blogi-painotteinen toiminta, on hyvä asettaa lyhyen aikavälin tavoitteet noin vuoden tai kahden päähän. Tämä sen takia, että sisältöpohjainen toiminta alkaa näyttämään tuloksiaan vasta tuolloin, kun hakukoneet ja muut internet-algoritmit oppivat ja tunnistavat meidän toimintamme. Kun siis saamme sivustomme ja toimintamme liikkeelle, niin analytiikkaa seuraten voimme alkaa ajan kanssa oppimaan meidän omasta markkina-segmentistä enemmän ja huomaamaan, mikä sisällössämme vetää puoleensa.

Edellä mainittu puolestaan johtaa pidemmän aikavälin tavoitteisiin ja visioon. Kun sisältömme on kehittynyt ja lukijakuntamme on rajautunut, voimme alkaa miettiä toiminnan laajentamista yritystoimintaan.

Kaikki kategoriat

Kauneus ja hyvinvointiKosmetiikkaRetkeily ja vaellusRuokaLähituotantoKotimaisuusEläimetLiikunta ja urheiluTerveysUskontotiedeFolkloristiikkaKansallispuistoLuonnonsuojeluYrittäjyysTeknologiaKoti ja asuminenSijoittaminen